Svante

Svante

Romanläsning

LäsefrukterPosted by svante Oct 30, 2018 10:24:17
30.10 -10
Mörkt och gråtrist dessa långa morgnar. Skyll det på den s k "Daylight saving tiden" , Ja, alltså att vi nu flyttat tillbaka våra klockor (utom vår biologiska) en timme sedan i söndags. Kan och ska väl bli ändring på detta framledes, när EU-instanserna så beslutar.

Mycket oro i världen som synagogmorden /terrorbrotten i Pittsburgh. Stora dödsolyckor som senast flygplanet på väg till Djakarta från USA som störtade kort efter start och orsakade..., det var väl 169 passagerares död. Och så den 56-årige brevbombaren på det som siktade in sig på alla som uttalat är emot president Trumps politik: Demokrater, tidigare presidenter och visepresidenter samt en del kulturprofiler typ Robert de Niro
Hemma i Sverige har vi det inte heller så glatt. Tittar man på nyhetssändningarna, får man veta övernog om branden i Backa, Göteborg för jämt 20 år sedan. Viktigt förstås för att inpränta hur viktigt det är med att efterfölja regler för att minimera riskerna med brandolyckor i trånga utrymmen.
Sverige står utan regering medan Löfven och hans sossegäng sköter landet med sin "expeditionsministär" Håller landet på styrfart och sköter det löpande. Litet spännande att se vem som röstas fram av riksdagen till slut är det ju ändå.
Själv har jag lagt spänningslitteraturen åt sidan för nu och piggar upp mig med några roande serier på strömmad bio som "Vänner" Den gamla serien får mig verkligen att le breda leenden åt David Schwimmer och alla de andra som träffas på perk(?) cafét och på träffar, dating och auditions. Litet ruggigare men klart godkänd som humorserie också är, tycker jag "13 oundvikliga..." som utspelar sig i amerikansk collegemiljö. En flicka, Hannah, är död men via kassettband som hennes gamla kamrater lyssnar på spelas hennes sista levnadshistoria upp så sakteliga och ska väl ge något slags svar på ett "Varför" Hur det kunde gå så illa.
På litet av en slump valde jag en roman ur det sk feelgood/humorfacket: "Roten till det onda av Milka Nousiainen. Den har blivit en trevlig följeslagare under den senaste veckan. Jag citerar baksidestexten så får du ett hum om vad det går ut på:
Pekka och Esko är så olika som två finska män kan vara. Tillsammans bestämmer de sig för att leta reda på sin pappa. Sökandet tar dem ut i världen, från Finland ända till Australien med stopp på vägen i såväl Södertälje som Bangkok."  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post470

Bannlyst slutet

LäsefrukterPosted by svante Jul 19, 2018 15:38:13
19.07 -18
Slutet på Selmas' bok Bannlyst är intressant. Fascinerande är hur skickligt hon fångar upp karaktärerna - genom deras resor i Sverige - och nu möter vi de flesta - Frälsta Lotta, Sven Evelsson förstås men också den fagra Sigrun som gift sig med Carl Evert, kyrkoherde. Här blir det något rörigt men ändå spännande. Sigrun drabbas av sjukdom - det kan ev vara en variant av pesten men hon ger sig trots det iväg på en slädtur. Nåväl, Sven lurpassar i bersån och tjuvlyssnar på kyrkoherden och Sigruns samtal. Sedan förklarar Sven Sigrun sin kärlek bl a genom att recitera en kärleksdikt av Snoilsky. I slutkapitlen far Sven tillbaka till sin barndomsmiljö, tröstar sin lillebror, "lilleJoel", och ger sig ut på sjön med ett par fiskargubbar som han tidigare arbetat tillsammans med. När de ska bärga drivnoten (ett fiskenät), fastnar halvt upplösta eller sönderskjutna soldatlik, både engelsmän och tyskar.
Sven blir påstridig och kräver att alla liken ska bägras och begravas på kyrkogården.
Så sker och under sitt långa gravtal, stjäl först "Predikarlotta" ordet sedan tar prästen vid igen och hyllar Svens hjältemod och ber att allt ska varda förlåtet - särskilt som det framkommer att denne i själva verket inte deltagit i människoätardådet vilkat legat honom till last så länge. Sinnesrörelsen blir för stor för honom och hans hjärta bultar hårt och riskerar att sprängas. Han återgår till ett stillsamt liv tillsammans med Sigrun tills han dör men boken slutar innan dess

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post469

Läsefrukter

LäsefrukterPosted by svante Jul 09, 2018 20:03:30
Jaha. Här igen. Det har ju varit en synnerligen varm och torr årstid. En del läst har det dock bivit - lite mindre sedan VM-fotbollen drog igång i två tvkanaler och med ett samspelt Sverigelag som kämpade väl men fick ge sig mot England. Efter den komiska litteraturen (Hornby och Capote), har jag grävt liye djupare och fastnat för ett av Selma Lagerlöfs tidiga verk "Bannlyst" om den stackars Sven som växer upp på den ensliga Grimön i Bohuslän. Under en forskningsexpedition begår han en synd? ett brott mot ett tabu. Detta kommer att förfölja honom under hans levnad. Det hjälper inte att han bygger upp ett nytt skolhus på orten eller agerar lyssnande och terapeutiskt rådgivande åt en skör ung prostfru. Selmas utvikningar från ramberättelsen är långa men väl så intressanta som den om den bibelsprängda Lotta Hedman som börjar predika högljutt under en tågresa genom Sverige. Men när hon får konkreta frågor om när första världskriget äntligen ska sluta,har hon inget att säga och lyssnarskaran tröttnar.

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post468

Världsbokdag eller inte

LäsefrukterPosted by svante Apr 26, 2018 18:49:52
smiley Världsbokdagen infann sig som vanligt den 23:e men redan den 21 var jag i Göteborg och kunde köpa en pocketbok till kraftigt reducerat pris, 55 kr. Det var debuterande Niklas Natt och Dags historiska deckare "1793" som jag läste två spännande kapitel i. Jag antar att handlingen kan ha något med kungamordet föregående å att göra, 1792,men det är inget jag säkert vet. Säkert är att Natt och dag är en driven skribent både vad gäller miljö- och personskildringar. Eftersom både Leif GW och Giolito har berömt hans bok, antar jag att författaren också lyckats få till en bra intrig!

En annan bok jag har haft god behållning av är pocketutgåvan av Nick Hornbys "Funny girl" från 2016 visst. Efter 100 sidor lästa har lantisflickan Barbara lämnat sin far i ensamhetens Blackpool och flyttat till London för att söka sin lycka som skådespelare - något som upptagit hennes drömmar sedan hon och pappan njutit av Lucille Balls komiska geni i radioshower.
Efter en påver början med delat boende i en liten lägenhet utan vare sig telefon eller tv och ett jobb som demonstratris på parfymavdelningen på ett varuhus, testar hon att provläsa för en roll för en relationskomedi som ska gå på BBC-tv. Efter en myckenhet av skämt och satiriska gliringar i produktionsteamet, lyckas Barbara så bra med sin utformning av rollen att hon får den kvinnliga huvudrollen och ett trttiominuters provavsnitt spelas in och bejublas av sittande publik. 1960-talet revoltanda smyger sig in även i kulturen.

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post467

Facklitteratur

LäsefrukterPosted by svante Mar 19, 2018 15:00:06
19.3 -18
Brukar ju mest tipsa, "recensera", god skönlitteratur - och lite mindre god spänningslitteratur här. Nu ett par , faktaböcker som omväxling.
Först "Sapiens" av Harari som jag hört många prata om i olika media. Själv fick jag lästipset av en kompis i Sthlm som läser mycket. Boken har som undertitel en kort berättelse om mänsklighetens historia. Ungefär så i a f. Intet mänskligt verkar vara främmande för denna boks författare, en universitetsutbildad historiker som bor i Israel.
Han berättar levande och ibland riktigt undehållande om de första människorna i Östafrika - hur de utvecklats under åren från 300 000 f Kr och fram till vår egen tid. Jägar- och fiskarsamhällena sätter förf. högt. Då var människan fri och rörde sig över stora ytor på jakt efter bytesdjur och lämpliga fiskevatten. Sedan kom jordbrukarsamhället, då människan domesticerade växter och djur. Eller var det i själva verket växterna och djuren som domesticerade människan och därmed gjorde henne mer ofri. Sedan följde tider eller epoker snarast som man känner igen från skolans historieböcker: En föränderlig värld, imperiebyggare skapade nya koalitioner mellan människor, och gubbarna i toppen utövade sin makt på känt manér (ibland ganska hänsynslöst), i Sydamerika var guldet åtråvärt och svarta skeppades dit från Afrika för att göra jobbet under undermåliga förhållanden. Därpå kom industrialiseringen från1800- talets mitt då ångkraften tämjdes och drev kraftverk och vagnar, dvs lokomotiv och småningom bilar. De senare gick bättre med fossila bränslen som raffinerades till bensin och dieseloljor.
Allt det där känner men ju till - även om man saknar Hararis kunnighet och detaljkunskaper naturligtvis. Sedan är det förf:s utvikningar om vad är pengar och hur fungerar de, varför och hur uppstår religioner, m.m som också är fascinernade läsning.
Läsvärd absolut!

2. Christian Unges bok om sina erfarenheter av läkaryrket i Sverige och Afrika iMSF:s tjänst. En dålig dag på jobbet kan orsaka någons död. är huvudtesen. Strongt moraliskt och empatiskt skrivet av Unge visavi patienter och sjukhuspersonal som ofta får kämpa
för att klara jobbet på bästa sätt under ibland otillräckliga materiella förhållanden - särskilt i Afrika förstås.


  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post466

Teds musik och biografi

LäsefrukterPosted by svante Jan 03, 2018 10:28:06
3.1 -18
Ted Gärdestadfilmen har premiär idag. Läs gärna SvD-artikeln om fenomenet :

TeD!
  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post465

Den sista gästen

LäsefrukterPosted by svante Dec 14, 2017 17:51:07
Ensamma kufar som försöker få rätsida på sin tillvaro genom promenader, inre monologer vid fläckiga cafebord - gärna parisiska, finns det gott om i den seriösa litteraturen genom seklerna. Vi har t ex "Mina vänner" av Bove, Holden Caulfield i Salingers "Räddaren i nöden". Bland svenska litteratörer: Hjalmar Söderberg givetvis med den olycklige läkaren Doktor Glas och med Arvid Stjärnblom i en ännu mycket läsvärd och, tror och hoppas jag, läst kärleksroman.
En alldeles nyss utkommen svensk kortroman som fångat mitt intresse för sin humor och nyskapande språk är "Den sista gästen" om den otidsenlige kyparen på restaurang KB i Stockholm som lyckliggörs av att betrakta ett ungt par som ofta är gäster på krogen. De har så mycket att berätta och visa varandra ända tills de själva blir "TP" Vart tar han vägen med sin förtvivlan som inte längre verkar hållas i schack av rutinerna. är väl frågan. Författare är Andreas T. Olsson som gjort stor lycka som dramatiker (spelad bl a på Dramaten med sin pjäs Sufflören.)

  • Comments(1)//svante.halmstadnytt.com/#post464

Sunset park

LäsefrukterPosted by svante Nov 29, 2017 10:49:05
29.11 -17

Det går rätt trögt med läsningen denna grå månad., måste jag medge. Har pysslat med omstrukturering av bokhyllor, gamla stereon och annat. Till det ett projekt med att spela in gamla kära VHS på svartvit DVD. Mycket slängt Ja, det mesta. Bör man prylbanta och blir man lyckligare därav. Dagens nyheter hade en artikel därom nyss.

Nå, till böckerna. ”Tivoli” av PC Jersild. Något av en favoritförfattare under sena tonåren och framåt. Här målar han upp en satirisk nidbild av hur det kan spåra ur när teknifieringen, digitaliseringen, robotiseringen går över styr i ett skrytbygge till välbeställda på ett äldreboende på Stockholms nöjesfält Gröna lunds ägor. De gamla bröderna hänger med så gott de förmår i svängarna på ”The blissed gardens” , ”De saligas ängder”. Rolig stundsamt på ett stillsamt inte så bullrande sätt. Författaren kunde skruvat till ironin ett par varv till, kan jag tycka. Stundtals blir det mindre intressanta utvikningar som gör att man – jag i a f - tappar tråden och intresset. Kul att PC Jersild dock kan prestera så här pass i den skönlitteära genren. Han skriver ju även en samhällskritisk fackprosa av hög klass, har jag hört.

2. Nästan klar men inte riktigt med ”Sunset park". Denna ”70-årsroman" av Paul Auster. Det slår mig att jag borde läst den betydligt snabbare. Det slår mig att jag tappat tråden, intrigen, allt mer. Alltnog, här är handlingen i stora drag: En liten kärnfamilj: Skådespelarmamma som känner att hon försummat barnens uppfostran, mannen som driver ett litet förlag sedan många år, två söner som är halvbröder. Så långt kristallklart.

Efter en familjetragedi förolyckas den ena brodern och den överlevande, Morris, sluter sig inom sitt skal, grovarbetar till en början mest men börjar till sist på college och visar sig ha både intelligens nog och läshuvud för studierna. Han träffar en söt ung brasilianska, Pilar, och sätter bo med henne i Florida efter en kort bekantskap. Hennes syster, Alice visar sig ha en ond sida som kommer i dagen. Kanske beror den på svartsjuka gentemot systern. Efter systerns agerande beger sig Morris brådstörtat iväg till New York. Han letar upp sin gamle barndomsvän, Bing där och flyttar in i en övergiven rivningsförberedd fastighet, Sunset park. Kompisen Bing arbetar här på ett projekt, ”Sjukhuset” – ett ställe där han reparerar gamla Remington skrivmaskiner och andra ”retrobetonade prylar". Så långt är allt väl i berättelsen. Sedan spretar det iväg. De olika hyresgästernas berättar sina historier och hjälper varandra med diverse olika kreativa uttryck som nyskapande porträttmålning, en filmvetenskapsuppsats om den patriarkala genusbilden i en gammal film, ”De bästa åren” (Om fiktiv eller verklig, vet jag inte). Fast visst är Auster skicklig på att krypa innanför skinnet s a s på sina karaktärer.

Morris återvänder till sist i faderns förlagsfirma. Innan hinner han han lära sig jobbet på Sjukhuset, besöka både modern och fadern och söka försoning. Till sist serverar han en förklaring till varför han brutit med dem i sju långa år. Ytterligare en utvikning men en intressant sådan: Morris ser modern göra en roll i en Becketpjäs flera gånger, modern funderar på om hon håller på att bli som rollkaraktären Winnie (?) på riktigt. Också författare - Auster själv alltså kliver in och klargör en del av Becketpjäsens underligheter.  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post463
Next »