Svante

Svante

Strindberg och Palmkvist

LäsefrukterPosted by svante Dec 28, 2016 10:30:01
"Hallo - is there any out there" För att nu citera Adéles dramatiska hitsong från förra året. Något av årets låt om du frågar mig.
Julen har haft sin gång och nyårsklockornas bingelibång väntar. Böckerna har mestadels blivit liggande. Men innan julfirandet tog vid på riktigt grep jag tag i en bok med manus till Strindbergstexter av P O Enquist. Den innehåller Strindberg ett liv, Tribadernas natt och Målet mot fröken Julie. Har hunnit med den första. Rappt berättat och Strindberg själv träder liksom fram för min inre syn, från de stapplande stegen som journalist och biblioteksamanuens tills han lyckas försörja sig på sitt skrivande. (Ja, Enquist har följt honom till slutet ser jag av kapitelindelningen.) Här har jag hunnit till drygt 200 sidor. Siri och August har gått skilda vägar efter äktenskapliga duster. Infernokrisen gås hastigt förbi men pistoldramat i Skovlyst får mer utrymme. Han, AS, har precis friat till Frida Uhl som Liksom Siri är/var en stark kvinna)
Tribadernas natt såg jag i Stockholm. Det var väl på Dramaten, för många år sedan. Den tredje texten är obekant för mig.
Hittade en liten bok på Stadsbiblioteket av Conny Palmkvist som heter "Håll inte tillbaka kärleken, William Holden" Ömsint skildring av en ung mans brottning med livets svårigheter (En alkoholiserad far inte minst). Vänskap finns men är den hållbar? Huvudpersonen är besatt av språket, och där kan jag känna igen mig.
Gott nytt år!  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post450