Svante

Svante

Fotbolls-EM

Sommaren i cityPosted by svante Jun 10, 2016 09:02:38
10.6 -16
Härliga tider väntas för fotbollsvänner/nördar. Samtidigt som den bedövande högsommarhettan klingat av (?) drar fotbollsfesten i Paris smileyigång med Sverige och Zlatan. Erik Hamréns sista EM som Sveriges förbundskapten.

Sverige startar med match mot Irland på måndag nästa vecka. Bara att valla in soffan och öppna... ögonen.

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post437

Stefans omordnade regering

Sommaren i cityPosted by svante May 25, 2016 11:47:25
25.5 -16
Trots sommarhettan som grasserar - och verkar hålla inne med den utlovade åskskuren, har regeringen Stefan Löfven hållit presskonferens, idag kl. 11 och lämnat dessa förändringar:

Statsminister Löfven bildar ny regering 160525:

Isabella Lövin - Vice stadsminister! Minister för Internationell utveckling och klimat (Miljöminister ) ”Hållbarhet o utveckling. Klimatsmarta lösningar” Fossilfritt land

Carolina Skog - departementchef för tillbyggnad, Miljöarbets- och jobbpolitiken ”Uppnå Sveriges 16 miljömål”. Kombinera..."

Peter Eriksson Bostadsminister ” Bostadsbyggande IT, konkurrenskraftigt Sverige. Bygga bra och vackra bostadsområden för stolta invånare”

I Baylan Samordnings- och energiminister (Socialt utsatta grupper : religiösa grupper, skarpa tag mot blåljushindrade; ökade jämställdhetssträvanden) ”Energiförsörjningen framtidsvis” Minska kodioxidutsläpp

”Investeringar i stället för skattesänkningar” (Stefan Lövén)

Ann Linde ”Flyktingfrågor, EU Export, frihandel, mm”

(Kristina Persson avslutar som statsråd)

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post436

Förströelser

Sommaren i cityPosted by svante Jul 20, 2015 11:21:39
20.7 -15
Jaha, gott folk. Vart tog sommaren vägen? Ingen som vet, ingen som vet - för att nu travestera en av ålderman Owe Törnqvists hits, den om den stygga lilla loppan.
Alltnog. Tjugo dar in i juli och det mesta har varit regn och blåst. Det har dessbättre funnits några undantag, dagar med skön somrig värme, blå himmel med små ulliga moln som makligt drar förbi. Den 9:e var viss en sådan dag, skrev en kåsör om idag. Säkert var det så. Förströelser krävs för att fördriva innesittande dagar på tomgång.
För egen del har jag läst en del deckare: "Vår egen lilla hemlighet" av Ninni Schulman var OK men inte mer. Fanns ett riktigt starkt spänningsavsnitt i slutet av boken. I övrigt tycker jag att personerna - främst kvinnorna - var lite för likartade i sin gestaltning. Blev lite som att man kunde förväxla dem med varandra. De är omsorgsfulla och kämpar på för att hålla familjerna samman och så något snedsprång i tanke eller det förflutna att gotta sig åt. (Kanske litet tillspetsat). "Den gränslöse" av Jussi Adler-Olsen gav däremot stort utbyte. Det är den senaste delen i författarens hyllade cool-case-serie om avdelning Q. Jussi är en författare som höjs till skyarna som den bäste krim-författaren i Danmark. Tror jag säkert. Han skriver stilsäkert, kan vara rolig men räds för den skull inte allvaret i sina böcker. Det är många särpräglade karaktärer att följa - Trojkan på Q-avdelningen är varandras motpoler och kompletterar därför varandra väl för att arbeta sig mot gåtans lösning. Själva fallet är intressant och ovanligt med mordet på den kvinnliga eleven på en folkhögskola på ön Bornholm som, visar sig, blivit förälskad i en karismatisk solsektledare som samlat ett antal proselyter omkring sig. Kvinnorna faller som furor för hans svada. Elektrifierande spänning blir det i slutet på den jämnt 500-sidiga romanen. Kanske blir uppnystandet i allra sista slutet något för impulsiv och utdragen. Dags för nummer tre. Har läst de första 40 sidorna av Tove Alsterdals "Tag min hand". Jag vet sedan läsningen av hennes förra bok (som jag bloggat om på denna sida) att hon skriver verkligen bra och kan hoppa mellan diametralt skilda miljöer utan att man som läsare tappar tråden. Med god psykologisk blick gräver hon sig in under ytan på karaktärerna. Denna bok fick förra året pris som bästa svenska krimlitteratur. Något om handlingen. En kvinna hittas lemlästad, i en lekpark, elva meter under sin balkong. Systern blir kontaktad av polisen och skall ordna med det praktiska. Händelser i det förflutna kommer upp till ytan, speciellt det stora traumat som uppstod, då syskonen mycket tidigt övergavs av sin mor. Det spreds ett rykte om att hon skulle ha flyttat till Argentina och försvunnit där, kanske mördats under de oroliga åren på 1970-talet, en händelse som drev storasystern in i självmordsförsök, drogmissbruk och allmänt förfall.  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post406

Fotokonst på museet

Sommaren i cityPosted by svante Jun 24, 2015 11:38:12
24.6 -15
Nog är det omväxlande väder alltid. Länge sedan det var en sådan usel början på sommaren.
Som igår. Jag hade tänkt mig en lite längre promenad, en redig bensträckare. Men strax började det droppa allt tätare och paraplyet måste spännas upp. Det är i och för sig ett stort, trevligt och alldeles blått paraply. Man spänner upp det och går liksom i ett eget rum. Torrskodd trampar man fram förnöjd och lyssnar på regnsmattret. Fötterna går per automatik mot museet till, och när jag ändå är där slinker jag in och tittar in på den stilrena fotohängningen av Gerry Johansson sköna bilder. Strama och exotiska är bilderna från Ulan Bator. De flesta i svartvitt vilket förhöjer kontrasterna i de geometriska ytorna som ljuset skapar i de avbildade motiven. Hyreskaserner, bakgårdar, slitna föremål och maskiner. Här och var kikar människor fram; barn som leker med uråldriga lekredskap.
I andra rum finns Gerrys bilder från Tylösand och Östra stranden som är rena motsatsen till varje turistkatalogs glättade sommarbilder. Vidare bilder från några platser i Halmstad som Andersberg. Ja, bilderna stämmer till eftertanke.
På Konstmuseets mellanvåning finns en del arkeologiska föremål i en miniutställning. Svärdfästena, guldgubbarna, bonadsmålningarna, fästmansgåvorna och en och annan brudkista - allt föremål från Hallands vikinga- och bondekultur. (Tjuvtitt på samlingarna) kallas denna lilla utställning som föder en lust att se mera av samlingarna. I pressgrannen HP läste jag nyligen att det gjorts en inventering av samlingarna och att det bl a en samling av gammaldags, oelektriska, spelautomater kommit i dagen.)

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post401

I Ljungby däremot

Sommaren i cityPosted by svante Aug 29, 2012 13:18:57

29.8 -12
Sommaren lider mot sitt slut - sorgligt men sant. Om några dar är det dags för september, kyliga nordanvinder, en fuktig dimma som sveper in från havet. Ja, man får välan se. Just nu i alla fall 20 plusgrader eller mer än så.

Läser i Expressen om det senaste utspelet ang Palmemordet (Eva Rausings kontakter med Palmegruppen "Jag vet vem affärsmannen är", säger Leif GW som alltid verkar vara på hugget. Nåväl, ER verkar ha haft en del på fötterna denna gång. Leif GW menar emellertid att detta "spår" är sönderutrett sedan länge.)

I Ljungby däremot... Ja, där var jag igår. Verkar vara en gemytlig liten stad med blott 27000 invånare, ett sagornas museum och ett Ljungberg-museum, ett (!) trafikljus och lite lagom trafik. Men, när man kör in från E4:a /väg 25 möts man av avancerade trafikkaruseller och vet inte riktigt vart man ska hän. Med litet guidning kom jag rätt ändå. Det blev en trivsam eftermiddag i Ljungby.

När jag skulle hem igen behövde bilen tankas. Drog bensinkortet osv på Preem, valde tanknummer 7 som det stod. Kom ingen bensin. Rackarns ocks! Hoppsan, skylten var vinklad och visade sig anvisa både nr 7 dvs 98 oktan; och nr 8 dvs 95 oktan. Den senare skulle jag givetvis ha. Tjejen i kassan löste det hela och nämnde att pumpen var felanmäld sedan länge.

OK, men varför händer sådant här alltid mig?

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post317

Musik från Landslaget

Sommaren i cityPosted by svante Aug 06, 2012 17:53:01

06.08 -12

Länk till Blåsarlandslagets konsert från FalköpingLyssna och njut!

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post315

Vädret

Sommaren i cityPosted by svante Jul 24, 2011 14:49:48

Blogg 24. 7 -11

Nästan slut på juli. Varmt har det varit, en klibbig fuktmättad värme. Lite grand som ett bastubad emellanåt.

På nyheterna den tragiska terronhandlingen i Oslo och på Utöya dominerar med all rätt. Löpsedlarna går ut med krigstilsrubriker. Stackars Norge upplever sitt värsta trauma sedan andra världskriget. Frågorna är många och svaren få: Vart är vi på väg. Hur kunde detta hända. Hur ska det nu bli för demokratin och det öppna samhälle vi alla vill ha?

Vädret, bättre att klaga på vädret. Man blir inte klok på vädret. Inte blir man glad av det heller. Det är nu jämngrått med höstkalla vindar som sveper fram över barbenenen. Jacka på och långbyxor för turen till mataffären. Passar på att kolla utbudet av skivor inne på Åhléns, när jag ändå är där. Hittar inte den där av ”Atomic Swing Frisk” och inte heller den nya av Roffe ”Bluesman Wikström. Det är som det är. Nu, när Skivlagret är bort får man e-handla som alla andra (om man nu ratar nedladdningsalternativet av ett eller annat skäl).

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post284

Stadsbiblioteket

Sommaren i cityPosted by svante Jul 15, 2011 16:51:25

13.7 -11

Ja, kära nån, det har varit en något annorlunda, lätt bisarr dag, dena tisdag. En dov, tyst dag med mycket allvar över sig, har det varit. Ett dovt grundackord har lagt sordin över tillvaron och gjort tankarna tröga och ointressanta, minnet svagt och livslusten tämligen obetydlig. Äsch, nu gnäller jag igen. Förlåt. Vet ju så väl att det bara är övergående missmod. Föresten är det inget fel på lite stilla eftertänksamhet ibland.

Föga utsövd slog jag mig till ro med de vanliga göromålen. Denna dag hade jag kanske föredragit ensamheten, men samspelade någorlunda med kompanjonerna i sextiotalsprojektet "the revolutionary years”, Efter en del allmänt prat före lunch gav jag upp tanken på att prestera något i skriven form, gick hem och värmde en låda i mikron. Sedan ut på stan. Det duggade en smula och den långa svarta regnrocken kom på.

På Stadsbiblioteket satt jag mig i OBV-rummet, scannade in några nyare teckningar och färgsatte efter bästa förmåga. Det är ju inte helt enkelt det där; kräver stor koncentration och en god portion tålamod därtill. Sparade ner och gick över till InDesign, ett program som jag fått stor vana vid. Så ner i bibliotekets källarvåning för att slå i de dammiga läggen från 1953. Här fann jag att Stalin just hade dött och det spekulerades friskt i tidningen om detta skulle föra världen närmre eller längre bort ifrån ett nytt storkrig. I övrigt bestod läsningen av den vanliga mixen av trivialiteter och mer viktiga samtidsberättelser på skönt klingande femtiotalssvenska.

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post283
Next »