Svante

Svante

Skarpt väder

Natur och väderPosted by svante Jan 12, 2017 09:45:47
12.1 -17
Januari 2017 har inletts med skarpt väderläge. I alla fall denna veckan - och särskilt gårdagen, onsdagen den 11. januari. Snacka om att det blåste och med ymnigt snöfall som mest låg i horisontellt läge längs gator och torg! Det var knappt man ville gå ut.

Govänner och följare. Av ekonomiska skäl har jag blivit tvungen att nedgradera min hemsida www.halmstadnytt.com genom att ta bort ett par av mina undersidor där. För mina följare (460 träffar förra året) blir det ingen större skillnad - jo, den historiska sidan om Halmstad har jag fått stryka tyvärr. Den var med nästan från början och kan förstås inte konkurrera med Gamla Halmstads mångsidiga sida. Därför fick jag ta bort min egen.

Går ni in på min Halmstadnytt, kan si se att jag nu gör reklam för ett musikprogram i grannkommunen Laholm. På biblioteket där ges ett musikprogram kl 15 på lördag den 14 januari.

Läsefrukter. Conny Palmkvists bok, som jag tidigare nämnt på min Läsefrukts-flik här har jag snart läst ut. Den var så otroligt sorglig på slutet, när huvudpersonen, Ärlig i ett drömaktigt parti "upplever" hur havets vattenmassor strömmar in på det sjunkande Titanic (Titanicmetaforen är en av flera återkommande sekvenser eller metaforer i boken.)


  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post451

Det blåser 2

Natur och väderPosted by svante Oct 04, 2016 14:50:11
4.10 -16
Jaha, nyss skrev jag litet putslustigt om den relativt sett sansade blåsten i Halmstad. Men nu, nu är det på allvar och alldeles på riktigt! Jamaica, Haiti och Kuba ligger i farozonen för en av de värsta orkanerna nånsin. (Dock var Katrina värre.) En vindstyrka på uppå 65 m per sek och en nederbörd på uppemot 1000 mm (1 meter) väntas inom kort drabba dessa öar /länder.

En författare som skriver bra om karga trakter, hårt utsatta för väder och vind är Peter May. Jag har snart läst ut första delen i hans trilogi från Lewisöarna, Yttre Hebriderna. Att befolkningen av fiskargubbar och bönder är av det hårdföra slaget förvånar inte direkt. Boken är en deckare men det är väl inte mordgåtan som engagerar en i första hand utan snarare den infogade memoarskildringen från huvudpersonens (och antagligen författarens?) barn och ungdom. Ett par av kapitlen är så spännande att det känns i kroppen. Del ett heter "Svarthuset" och är på drygt 360 sidor.

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post446

Blåsväder

Natur och väderPosted by svante Sep 28, 2016 11:07:22
28.9-16
Vilken blåsning. Jo, nog friskar det i ordentligt allt. I natt skvalade det regn och regn...
Ja, det var länge sedan man såg något av den varan falla från skyn. Körde till stan i ett ärende på morgonen. Vänster framhjul skar ner i en stor vattenpöl på Laholmsvägen österut och en strålesmutsvatten stänkte över halva bilen. Nu sitter jag här framför datorn och knackar ner litet text. Solen är en envis en och tittar fram bak molnsjoken minsann. Men den utlovade hårda vinden håller i sig och får balkongstolarna ute på balkongen att dansa runt. Vågar man ens gå ut? Såklart man gör. Här en lägesbild med några TV- och musik-tips:


TV4 (play)-tipset för ikväll. Gunde Svan, f.d VM-skidåkare tar sig an att spela - och förstå tennisens svårigheter -i en kampmatch med tennislegendaren Mats Wilander (Vann Franska öppna f g som 17-åring.)

Här lyssnas annars på
Deezer på gamla datorn med OK högtalare från i julas. Det skrapar en del på vissa låtar (Skaver en del i musikörat). Hur som haver -"I woke up in the night, the telephone was ringin"är en mäktig ballad av ngn Palace Winter I helgen blir det Kulturnatt här, mest på lördagen, 1 okt. Mycket musik blir det. Spiritual beggars har man ju hört talas om m fl. Nattmackor och jazzmusik på Konstmuseet, Tollsgatan.
Till sist: "Let me in" med Snowmine var vacker och soft att lyssna på även.  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post445

Snö snö...

Natur och väderPosted by svante Jan 16, 2016 11:06:18

16.01 -16
Överraskad av denna pudersnö som dalar ner så fint, utanför rutan. Snö, snö, vintern är långt ifrån dö!. Annars kan man ju tänka på semlor - florsockerpudrade, härliga semlor. Men, man får ju tänka på formen också, så här efter jul ju. Väntar alltså till mitten av februari, då de blir "lovliga" (Enl. gammalt sätt att se på saken.)

På tal om snö. Vinterstudion är igång igen i tv-ettan. Jag tror det är skidskytte, men det är för sövande så jag avstår denna gång och väntar på helgens V75 omgång. Kanske spelar för en liten slant för spänningens skull. Uhrberg spikar 8 One track piraten i tredje och Ready Ribb i sjätte. Annars får man väl halka omkring på stadens gator och torg och få lite uträttat, helgvädret till trots.smiley

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post426

Storm... Gorm

Natur och väderPosted by svante Nov 30, 2015 16:52:40
Det var en storm som hette duga - fast Gorm fick den heta, av de väderleksbyråer som
förtjänstfullt benämner dessa.
Gorm röt som mest under nattens timmar. (Tur att man beväpnade sig med såväl öronproppar som en liten whisky till kvällens tevedeckare.)

Gorm röt klart och på måndagsmorgonen var väl allt ganska igenkännligt i stadskärnan.
Det var faktiskt mest besvärligt att styra sin cykel i de mest närliggande kvartereren - bl a höll denna på att fara in i en lyktstolpe vid ett övergångsställe. Framför Hstd slott låg däremot ett halvt träd som käckts av stormens rytande, och det var inget litet träd inte, nej en trädbjässe som lade sig till ro över gräsplätten, oblygt blottande sitt vita trädkött.
Några parkerade cyklar såg jag Gorm välta under dagen, men till kvällen, vid femtiden så där, var allt märkligt stilla - som om ingenting hade hänt.

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post420

Riktigt fint

Natur och väderPosted by svante Sep 25, 2015 13:19:21
Visst var det fint väder idag? Slut på September och hösten kommer igång på riktigt.
Vädertjänsten hade varslat om ett par regnskurar här i Halmstad, men det verkar som om regnmolnen blåste iväg åt nordost. Helgen ser ut att bli fin i alla fall.

Behöver du en begagnad cykel i gott skick?
Tänkte väl det. Titta in i Inejdens butik i korsningen Viktoriagatan, Kungsgatan nästa vecka från kl 09.smiley

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post411

Variation

Natur och väderPosted by svante Jul 21, 2015 12:03:57
21.7 -15
Säga vad man vill om väderläget just nu, men instabilt är det och överraskar med finfint vackerväder ibland med blå himmel och sol - som igår, då jag stack iväg till badplats Tjuvahålan, åt Tylösandshållet till. Där varsommarskratt och grillning i full gång och till och med bad från träbryggorna. Själv låg jag raklång, uppe i backen och blundade mot solen medans svartmyrorna kravlade sig trötta över min lekamen. Nog med detta, tog jag sedan prins Carl-Bertil-stigen genom det mörkfuktiga skogklädda partiet uppför berget. En brun fågel flaxade förbi och tog skydd under ett buskage med darrande vingar. Fortsatte upp och kom ut på bergstoppen och såg där den förförande vackra utsikten: Himmel och hav, mörka vågor som sköljde över de strandnära stenbumlingarna i frusande kaskader. (Här skulle jag bifogat en snygg bild men det får anstå eftersom jag lagrat den på en annan enhet). Idag mörkgrå himmel, regn. Tja, man ska ju i alla fall handla so what? Let it rain, let it rain...

Här kommer den alltså en väderbild från Tylösands bergiga kust.


  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post407

Sommar sommar

Natur och väderPosted by svante Jul 02, 2015 14:27:41
2.7 -15
Ah, nu är det äntligen på gång - och det med besked. Sommar med högtrycksvärme, ljumma brisa så att det fladdrar i håret där man cyklar fram- Ah-h-h. Känner mig gladare, yngre, ser framtiden an med gott humör. Dessutom är vi nu Europabäst i fotboll, tack vare de kaxiga och skickliga U21:orna som just fått guldmedaljerna hängda om halsen på sig, där borta i Tjeckien. Välförtjänt? Nja, det får andra bedöma. Portugal ser jag som ett bättre lag, trots allt, med sitt snabba passningsspel och säkra bolltrollande in mot "elvameters-linjen" . När det nu, i tisdags, går till straffläggning för avgörande är det allt litet chansartat. Men den unge svenske målisens två tigergersprång, a la Ravelli -94, var förstås tjusiga och avgjorde till sist till svenskarnas favör. Hurra!smiley

  • Comments(0)//svante.halmstadnytt.com/#post404
Next »